maandag 8 november 2010

Braamvis aangespoeld op Texel

Op het Waddeneiland Texel is een 60 centimeter lange Braam aangespoeld. Dat dit nu al is gebeurd, is  zeer bijzonder, daar dat doorgaans pas vanaf begin van de decembermaand geschiedt. De omvang en het gewicht van de aangespoelde Braam is echter (nog) niet bekend.

Foto met dank aan Stefanie Schmitz
Bramen kunnen op hun jaarlijkse trektocht door de oceanen per ongeluk in de Noordzee terecht komen. In de oceanen zwemmen deze vissen op circa 1.000 meter diepte. De Noordzee is met een gemiddelde diepte van 90 meter veel te ondiep voor deze oceaanvissen. Door de geringe diepte en waarschijnlijk ook door de koude temperatuur kunnen de bramen de weg kwijtraken en op stranden terecht komen. De afgelopen twee jaar spoelden opvallend veel bramen aan op de Nederlandse stranden.

De braam ofwel Atlantische braam, “Brama brama”, is een braam uit de familie Bramidae, die voorkomt in de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en de Grote Oceaan, op een diepte tot 1 kilometer. Een volwassen vis is gemiddeld 40 cm lang, maar kan zelfs een lengte van 100 cm bereiken en 6 kilogram wegen.

Deze vissoort wordt maar zelden waargenomen. In de volksmond worden bramen 'oude wijven' genoemd. ’s Zomers trekt de braam noordwaarts: de vispopulatie in het oosten van de Atlantische Oceaan trekt dan ongeveer van Portugal naar Schotland. Bij de terugkeer naar het zuiden kunnen de bramen in de Noordzee belanden. Als het zeewater dan (te) snel afkoelt en de vissen bij storm in ondiep water terecht komen, spoelen deze vissen gemakkelijk aan op de stranden van de Lage Landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten