zondag 23 januari 2011

Pestvogels gesignaleerd op Texel

Hoewel ze de laatste jaren steeds vaker worden gezien, blijft de pestvogel een opvallende verschijning in de winterse tuinen van Den Burg. De vogels zijn in het geheel niet schuw, waardoor ze zich goed laten fotograferen. Er zijn veel prachtige natuurgebieden op Texel aanwezig, waaronder De Slufter. Ecomare organiseert diverse excursies. Ook kan men een mooie huifkartocht maken met de Jan Plezier.

De Slufter
De Slufter is de enige plek in Nederland waar het zeewater van oudsher ongehinderd kan binnenstromen. Dat zorgt voor een bijzondere vegetatie van ‘zoutminnende’ planten. Maar misschien nog wel unieker is het gevoel dat je krijgt als je bovenaan de Sluftertrap staat, door het gebied struint of er in het zonnetje tegen een duin aan ligt. Die weidsheid, het geluid van de vele vogels, het intense licht; hier kom je tot rust.

Toch is deze vlakte een uitgesproken dynamisch gebied. Tweemaal per dag dringt met het getij zeewater binnen via de Sluftergeul en de vele kreekjes. En bij extreem hoog water staat de hele vlakte onder water; storm verandert de Slufter in een kolkende binnenzee. Dat gebeurt enkele malen per jaar. Vanaf de Zanddijk heb je een spectaculair uitzicht over de kwelder met al zijn kleurnuances en zie je in de verte het strand liggen. Kronkelende paadjes nodigen uit tot een wandeling naar de zee.

Plantenleven
Het plantenleven is bijzonder vanwege de invloed van het zoute water. Het lijkt alsof een schilder op zijn palet alle tinten groen heeft uitgesmeerd, met zilvergrijze accenten van de zeealsem. In juli en augustus kleurt de vlakte lila-paars en roze door bloeiende lamsoor en Engels gras. In de herfst verkleurt de zeekraal rood en geel. Veel vlinders en andere insecten zijn van de kwelderplanten afhankelijk en ook voor vogels is de Slufter een geweldig gebied.

De Zanddijk begrenst de Slufter aan de landzijde. Dit hoge duin is eigenlijk mensenwerk. Door het planten van helm werd aanstuivend zand vastgehouden. Zo ontstond in de zeventiende eeuw een stuifdijk tussen de duinen bij De Koog en het toenmalige eilandje Eierland. Nadat zich aan de zeezijde van de stuifdijk nieuwe duinen en kreken hadden gevormd, werden daarachter weer nieuwe stuifdijken aangelegd. Deze duinenrij brak tijdens de zware storm van 1851 op verschillende plaatsen door. Bij de Slufter is het nooit gelukt de doorbraak te herstellen. Zo creƫerde de natuur dit gebied met zijn eigen dynamiek.

Storm in de Slufter
Het kijkspektakel ‘Storm in de Slufter’ laat je ervaren wat er gebeurt als het flink ‘spookt’ in dit gebied. Het is te zien in het bezoekerscentrum van nationaal park Duinen van Texel. Dit is gevestigd bij Ecomare en gratis toegankelijk.

Rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens kunnen de Slufter bereiken via de ingang bij de Slufterweg. Het uitkijkpunt bij de Oorsprongweg is ook toegankelijk voor deze groepen als zij de steile helling kunnen nemen.

Een excursie van Staatsbosbeheer. De boswachter vertelt u graag over de geschiedenis en laat u kennismaken met zeekraal en lamsoor. Laarzen zijn bij deze excursie zeer gewenst!

Kosten € 7,-, kinderen tot 12 jaar € 4,-. Vooraf reserveren bij Ecomare, 0222-317741.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten