Het zou zo maar eens kunnen zijn dat zeekool en strandbiet de groenten van de toekomst worden? Komende vier jaar gaat Marc van Rijsselberghe experimenteren met de kweek van groenten op zilte akkers. De akkers liggen bij Den Hoorn op Texel en bij het Friese Zurich. Hij gaat kijken welke groenten in aanmerking komen en hoe hij ze best kan telen.
Samenwerking
Marc werkt samen met de Universiteiten van Amsterdam en Wageningen en andere instituten. Wereldwijd is er anderhalf miljoen hectare onrendabele zilte grond. Wie weet kunnen die hectaren toch goed benut worden door er zilte groenten op te kweken. Daarom ondersteunt het Waddenfonds dit project met 2,5 miljoen euro.
Zilte groenteboer
Marc is al een tijdje bezig met de teelt van zeekool. Die is ook al op de markt. Verschillende restaurantkoks hebben de nieuwe delicatesse al ontdekt. Nu komt de strandbiet aan de beurt. Dat is de oervorm van de voeder- en suikerbiet. Marc heeft nu nog maar vier knollen van deze inheemse plant. Het is nu nog niet de tijd om strandbieten te gaan verhandelen, maar Texelse schapen, die per ongeluk te dichtbij kwamen, bleken het loof erg lekker te vinden.
Meer informatie op www.ecomare.nl
Bron: EcoMare en www.noordtopics.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten